Annons:
Etikettmode
Läst 5205 ggr
kermit
2007-11-07 00:59

Designer i fokus - Roberto Cavalli

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Glittriga fodral till lågpris. Ghettoglamourens främste förespråkare Roberto Cavalli vet att sex säljer och den nya H&M-kollektionen är paradiset för kvinnor som gillar djuriska kläder

Roberto Cavalli - född 1940 i Florence, Italien

Minimalism är ett ord som Roberto Cavalli med stor sannolikhet aldrig tagit i sin mun. Hans plagg påminner om scenkläder och glittrande paljetter, överdimensionerade pälsar och glamourösa djurmönster är återkommande inslag i Cavallis vräkiga design. Uppmärksamhetstörstande divor älskar den italienska modegiganten och det är ingen tillfällighet att Viktoria Beckham, Jennifer Lopez och Beyoncé tillhör kundkretsen.

Viktoria Beckham är ett stort fan av R.C´s kläder

- Kändisar har alltid hjälpt Roberto Cavalli framåt i karriären och att det är något som han är väl medveten om bevisade han genom att vara den första att ge Kate Moss ett reklamuppdrag efter hennes knarkskandal, säger Susan Cerneck som är moderedaktör på välbesökta sajten Glam.com.

***

Rockig glamour genomsyrar Cavallis design och karriären tog fart i slutet av 1960-talet då han lyckades klä stilikonen Brigitte Bardot i lappade jeans. Det följande årtiondet etablerade han sig som kändisdesigner tack vare glammiga rockstjärnor som snabbt föll för hans extravaganta stil. Roberto Cavalli har sedan dess klätt både hiphop-divor och såpastjärnor och nyligen blev det även klart att han antagit utmaningen som klädansvarig för Spice Girls återförening.

- Det finns inte någon annan designer än Cavalli som kan få glitter och glamour att kännas så nytt och Spice Girls turné kommer att bli en intressant modenyhet, säger Susan Cerneck på Glam.com.

***

Festflickan som inte tänker på morgondagen är Roberto Cavallis modeideal, men i vår överraskar han genom att låta leopardtygerna och guldpaljetterna hänga kvar i designstudion. Vårkollektion är i stället ljuv och blommiga långklänningar, luftiga långbyxor samt feminina sekreterarblusar är karaktäristiska plagg. Det är en stark kontrast till de sexiga fodral Roberto Cavalli skapat för H&M.

- Kedjans kunder vill självklart att det ska synas att de bär Cavalli och därför måste han förstärka myten om sig själv, säger Susan Cerneck på Glam.com.

Men guldlamé, svart spets och djurmönster är också ett bevis på att sex säljer.

- Kedjorna försöker ständigt hitta nya sätt att få oss kunder att bli entusiastiska och den här veckan handlar det om att prova på sexig glamour för lite pengar, säger Jenny Feldman som är moderedaktör på modemagasinet Nylon.

 ***

H&M samarbetet och lanseringspartyt

Jennifer Lopez, Beyoncé och Victoria Beckham bär gärna Cavalli på röda mattan. Nu görs hans sexiga stil tillgänglig för massorna genom H & M.

- Det ger mig en chans att komma nära dem som säger "Cavalli, du är min idol", men som inte har råd med kläderna. Nu kan de få del av min kreativitet, säger Cavalli.

- R. C. är en av mina personliga favoriter. Hans plagg är sexiga och han ligger alltid steget före andra designers. Jag tycker att samarbetet med H&M är underbart, nu kan alla kvinnor bära hans design, säger Halle Berry.

Partyt var iscensatt som en gigantisk VIP-lounge, där bland andra Sharon Stone och Halle Berry sågs i minglet. Feststämningen höjdes ytterligare av Roberto Cavalli's entré, där den italienske modeskaparen svepte över catwalken tillsammans med sin fru Eva, omgiven av helikopter smatter, motorljud, paparazziblixtar, följd av modeller i plagg ur kollektionen "Roberto Cavalli at H&M".

 - Det här partyt för lanseringen av "Roberto Cavalli at H&M"kollektionen är fantastiskt! Stämningen är elektrisk, glamorös och fylld av positiv energi. Det är en magisk kväll som jag aldrig kommer att glömma, säger designern.

- Jag tycker att samarbetet med H&M är en strålande idé. Plaggen är fantastiska och reklamen är snygg. Roberto Cavalli är en underbar designer som vet hur man skapar plagg som är både chica och sexiga, säger Sharon Stone.

Modellerna Erin Wasson och Jessica Stam visade chiffongklänningar i mini- eller maxilängd med de djurmönster som är Roberto Cavallis signum,en storslagen röda mattan -klänning av plisserad guldlamé, ett minifodral med pärlor och paljetter och formfulländat feminina kavajer och byxor med smokingdetaljer. Nicolas Malleville visade herrplaggen med skarptskurna kostymer, smokingkavajer och byxor, burna i kombination eller medjeans, T-shirts och skjortor med lyxiga detaljer.

- Kollektionen är byggd runt Roberto Cavallis favoritplagg genom åren,varav många är skapade för att bäras på röda mattan. Men Cavallis modehandlar inte bara om röda mattan utan också om en positiv och optimistisk attityd. Om att sätta guldkant på vardagen genom en stor dosmodeglamour, säger H&M:s designchef Margareta van den Bosch

Cavellis sensuella rock stil och förmåga att framhäva det bästa av såväl figur som personlighet med sina välskurna och utsökt dekorerade plagg har gjort honom till de internationella stjärnornas favorit. Hans smickrande kreationer syns ofta på kända personligheter som Madonna, Beyoncé, Gwyneth Paltrow, Charlize Theron, Jennifer Lopez, Gong Li, Victoria Beckham, Lenny Kravitz och Adrien Brody. Stilen är unik med det Florentinska hantverket, hans kärlek till färgerna, de raffinerade utsmyckningarna och exotiska mönster och tryck.

Djurmönster är nyckeltema i damkollektionen; på klänningar, toppar och underkläder. Det skräddade består av en kavaj med smala slacks eller shorts. En skinnjacka har snörningar och fransar och en fuskpälslumberjacka har öljetter och nitar. Trenchcoaten är kort med kantband och nitar, och en generöst utsmyckad uniformsjacka fungerar till smala eller vida jeans.

Korsetten finns i svart eller leopard, på bar hud till kvällen eller över en T-shirt under dagen, och det finns flera blusar med djurmönster, volanger och rosetter. Det stickade består av en leopardmönstrad eller svart oversize-kofta och en ärmlös miniklänning med volanger. Till kvällen eller till fest finns ett paljetterat minifodral, babydollklänning i zebrarandig eller leopardmönstrad chiffong, en lång halterklänning av plisserad guldlamé och en lång chiffongklänning med djurtryck.

Damunderkläderna är leopardmönstrade med svart spets, och accessoarerna innefattar hängsmycken med ben och pärlor, ett brett guldarmband och en ring, ett bälte, en plånbok också guldsandaletter och leopardmönstrade pumps med slejf.

***

Roberto Cavalli är modets egen Hugh Hefner. Efter sina visningar kan den solbrände Cavalli, ständigt omgärdad av kvinnliga fans, ses smila glatt med ett rökverk i mungipan. I början av 1970-talet blev märket starkt efterfrågat av folket som hade Saint-Tropez som sommarnöje och New Yorks Studio 54 som vardagsrum. Men med den dekadenta diskoerans slut sjönk efterfrågan på hans kollektioner. Under slutet av 1980-talet och minimalismens 90-tal dippade försäljningen av extravaganta fjärran östern-inspirerade plagg - med inslag av päls, skinn och sjösjukeframkallande tryck i guld och silver - rejält.

Roberto omsvärmad och nöjd

I dag är Cavalli åter kung av ghetto glamour och playboy chic, och den charmigt grånade florentinaren i svensk pensionsålder klär flitigt vännerna och superstjärnorna från rocken (Lenny Kravitz) och fotbollen (Fredrik Ljungberg).

***

När Metro intervjuvade honom lät det så här:

Hans fru och samarbetspartner Eva är med och rycker in när engelskan tryter.

Varifrån kommer din passion för djurmönster?

- Jag älskar allt som är angenämt för ögat. Jag inser att en vacker kvinna älskar djurmönster, hon vill se ut som en tiger ibland. Sexigt, jag tror på sexigt. Allt omkring oss i naturen är vackert.

Men själv bär du mest svart.

- Jag bryr mig inte om mig själv, jag vill se skönhet i andra människor. Jag tittar inte på mig själv, men jag tycker om att titta på andra, speciellt vackra flickor.

Funkar djurmönster för män?

- Ja, kanske på strumporna. Mina underkläder har djurmönster, haha.

Vilka är dagens största modeikoner?

- Jag har inte bara en kvinnlig ikon. Det som är viktigt för mig är femininitet. Jag älskar kvinnor som älskar livet och som talar med ögonen.

Du och Eva har varit gifta länge, hur håller ni liv i förhållandet?

- Vi respekterar och älskar varandra. Och vi har tre fantastiska barn som gör vårt liv underbart.

Du är en av få designer som inte är gay?

- Jag förstår inte hur en person som inte älskar kvinnan så som jag gör kan designa. Ärligt talat, när jag gör något sexigt så vill jag väldigt gärna ha en flicka i den klänningen nära mig.

När höll du i en nål senast?

- Haha, jag har aldrig haft en nål i min hand, jag vet inte hur man gör.

Hur definierar du lyx?

Eva: -Tid är lyx för dig.

Roberto: - Ja, jag vill ha tid att göra så många saker. För en kvinna kan det vara att bära en vacker klänning, och att genom att bära den ha en chans att träffa den rätte. För som jag säger: en klänning kan förändra ditt liv.

www.robertocavalli.com 

Källor:

www.kingmagazine.se/king/designerlisting.aspx?id=16937&designer=17663 " rel="noopener noreferrer" target="_blank">King SvD www.privataaffarer.se/aktier/showpress.asp?intPressid=107384 " rel="noopener noreferrer" target="_blank">Privata Affärer Metro

Annons:
KamillaB
2007-11-07 09:16
#1

Jätte bra artikel!

SaraC
2007-11-07 14:04
#2

Roligt att läsa!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

huldisen
2007-11-07 17:31
#3

Bra artikel :)

Karkkainen
2007-11-07 22:59
#4

Super bra artikel!

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: