Mode

Vad är mode

2007-10-14 22:15 #0 av: elinn

Mode heter på latin Modus och betyder sätt, fason, rytm, mått, gräns; alltså något som är förenligt med tidens rytm och smak, det vill säga det som är modernt. Ordet används framför allt, men inte enbart, beträffande kläder, men kan även uttryckas inom andra områden som arkitektur, konst och musik.

 

Karolina Skande är tjejen bakom bloggen www.hotspot.webblogg.se en blogg om just mode. Hon menar att kläder är något som från början användes för att skydda sig mot kyla.
Men i dagens samhälle handlar det naturligtvis om mycket mera än vad ett specifikt plagg fyller för funktion. Nu handlar det mer om tillhörighet, personlighet, yta, kultur samt mycket mer. Och vare sig man vill eller inte så kommer man in på mode och allt vad det innebär.

 

I grunden kan man väl se på mode som ett uttryck för något som ligger i tiden, som rådande trender/influenser. Men vem eller vilka är det egentligen som bestämmer vad som ska vara mode just nu? Är det någon som sitter i Paris och säger, nu ska det vara inne att använda leggings, och vips så använder alla det för att passa in. Vem bestämmer modet, det tåls att fundera över.

 

När jag hör ordet mode så associerar jag direkt till catwalken och de stora namnen inom modebranschen. Men jag tycker inte att mode måste innebära exklusiva och dyra kläder från kända designers. Jag kan med gott samvete lika gärna knalla in i en secondhand butik och införskaffa mig en tröja för, låt oss säga en hundralapp, lika väl som jag kan gå till en märkesbutik och köpa en snarlik tröja som är mer än dubbelt så dyr.

 

Jag kan tänka mig att många ser mode som ett rätt så absurt begrepp som, mer eller mindre, enbart handlar om rädsla att sticka ut och/eller inte passa in. Så ser inte jag på mode. Mode är, för mig, snygga kläder som jag bär för att jag själv vill. Mina kläder använder jag just för att de representerar mig, inte för att någon annan säger att jag måste klä mig på ett visst sätt.

 

Varför behöver vi mode?

För det första är mode något som är väldigt roligt. Det är spännande, föränderligt, impulsivt och finns i så otroligt många olika former. För det andra så är mode som begrepp en industri som världen ekonomiskt sätt inte skulle klara sig utan.

 

Jag anser att mode även har konstnärliga aspekter. Ett fantastiskt klädesplagg kan ju vara lika vacker att beskåda som en tavla eller en skulptur.

 

Avslutningsvis ett ordspråk jag gillar: Det är bara det moderna som kan bli omodernt (Oscar Wilde)

 

Relaterade länkar

Av: elin_n

Datum för publicering

  • 2007-10-14
Anmäl
2007-10-14 22:18 #1 av: KamillaB

Bra jobbat!

Anmäl
2007-10-14 22:22 #2 av: elinn

Tack =)

Det blev inte riktigt som jag tänkt mig men det får duga för nu, var ju först gången jag publicerade en artikel så mer än vad det blev får du inte begära Kamilla =)

Anmäl
2007-10-14 22:29 #3 av: elinn

Hur ser ni andra på mode? Hur förklarar man egentligen vad mode är, det finns ju liksom inget direkt svar på den frågan. Är mer en tolkningsfråga...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.